Anona-Graviola.:Přírodní lékárna

09.06.2012 17:25

Běžné názvy: graviola, soursop, brazilská papaya, guanábana, guanábano, guanavana, guanaba, ostnatý (pichlavý) corossol , huanaba, togebanreisi, durian benggala, nangka blanda, ostnatý cachiman

Domovem této rostliny jsou teplé oblasti peruánské Amazonie, nalézt ji můžeme i v dalších tropických oblastech Severní a Jižní Ameriky. Graviola (Anona) je strom nízkého vzrůstu, dosahuje výše do 6 metrů. Jde o stále zelený strom, kterého plody jsou žlutozelené s bílou dužninou, srdčitého tvaru o velikosti do 20 cm. Listy má lesklé, hladké, tmavozelené. Všechny části stromu gravioly jsou užívány v tropické přírodní medicíně - kůra, listy, kořeny, plody i semena.


Různým částem stromu jsou připisovány rozdílné vlastnosti a možnosti použití.
Použití byliny ve fytoterapii (pomáhá):
- prostředek pomáhající snižovat horečku, při chřipce a nachlazení
- jako pomocný prostředek při léčbě rakoviny
- při léčbě cukrovky - snižuje hladinu krevního cukru
- snižuje krevní tlak
- při revma a artróze
- při léčbě astma
- při léčbě jaterních onemocnění
- při problémech se zažíváním
- proti parazitům

V peruánské Amazonii se Guanabana užívá ke snížení cukru v krvi cukrovce a jako sedativum. V brazilské Amazonii se čaj z listů užívá při jaterních problémech.
Na Jamaice, Haiti a v západní Indii a okolí se plody a nebo šťáva z plodů užívají při horečkách, parazitech, průjmu a jako laktagogum; kůra nebo listy pak jako spasmolytikum, sedativum a nervové sedativum, pro úpravu srdečního rytmu, při kašli, chřipce, obtížném porodu, astmatu, astenii, hypertensi a parazitech.

 
Vlastnosti: protirakovinové, protinádorové, antivirové, antimikrobiální

CELÝ ČLÁNEK